logo

Conceptul Ana Aslan


Ana Aslan este prima persoană din lume care s-a remarcat în domeniul medical la nivel mondial prin înfințarea primului institut de geriatrie din lume. Aceasta a dat dovadă de înalta pregatire profesională pentru a face un pas înainte în medicină, în special în geriatrie. Conceptul Ana Aslan a fost aplicat la un număr foarte mare de pacienți la nivel mondial, atât pentru perosnalități politce și artistice cât și pentru oamenii de rând. A fost utilizat foarte mult în prevenție, nu numai anti îmbătrânire ci și în prevenția bolilor profesionale.


Ana Aslan (1897-1988, n. Brăila) a urmat cursurile Facultății de Medicină din București (1915-1922). A fost profesor titular de clinică medicală a Facultății de Medicină din Timișoara (1945-1949), șef de secție la Institutul de Endocrinologie din București (1949-1952), iar din 1952 director al Institutului de Geriatrie. Numarându-se printre pionierii gerontologiei medicale mondiale.


Ana Aslan s-a preocupat de gerontologia socială, indicând măsuri organizatorice privind crearea unui sistem de stimulare a activitaților specifice vârstei a treia. Dr. Ana Aslan a fost cea care a intuit și descoperit acțiuni terapeutice de tip biotrofic ale procainei prin tratament de lungă durată în doze mici, cu rol curativ și profilactic. Gerovitalul H3, produs biotrofic original românesc și în același timp, primul medicament creat anume să întârzie procesul de îmbatrânire, a fost elaborat între anii 1946 și 1956, de Prof. Dr. Ana Aslan și școala sa după numeroase cercetări clinice și experimentale.


Produsele Gerovital H3 au devenit rapid cunoscute în numeroase ţări. De istoria Gerovitalului se leagă numele unor celebrităţi că Marlene Dietrich, Claudia Cardinale, Jacqueline Kennedy, Charile Chaplin, Salvador Dali, care au venit la Bucureşti pentru a beneficia de efectele Gerovitalului.

Doamna Doctor Farmacist speranța Prada, farmacist șef în cadrul Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie "Ana Aslan" și președintele fundației "Ana Aslan" prezintă obiecte personale care au aparținut doamnei profesor Ana Aslan.